Izrael a my

21.2.2020

Mezi hosty byli Daniel Meron, velvyslanec státu Izrael, moderoval Petr Brod.

Akce byla pořádána k příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Letošní program byl věnován osobnosti prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a jeho vztahu k Izraeli.

V rámci bohatého programu bylo nosným tématem promítání filmu o transplantaci orgánů a beseda na toto téma.

Za KKL-JNF v České republice byla na akci pozvána a se svým příspěvkem vystoupila Zoša Vyoralová. Mluvila o revitalizaci Masarykova lesa, který byl vysazený nedaleko kibucu Sarid v roce 1928, o nákupu stromků,  financoval kibuc s pomocí donátorů z Československa. V roce 1930 československý výbor KKL zorganizoval sbírku a na jejím základě daroval TGM, k jeho 80. narozeninám byl vysázen v Galileji druhý borový les, čítal 13,5 tisíce borových stromů.

Jako druhé téma představila Zoša Vyoralová knihu Tanky, které zachránily Izrael. Kniha je sestavena ze vzpomínek velitele tankového praporu Avigdora Kahalaniho, které zpracoval krátce po válce na Jom kipur v roce 1973. Knížka pozoruhodným způsobem přispívá k poznávání dějinných událostí na Golanských výšinách.

 

Programu se zúčastnil velvyslanec Státu Izrael v České Republice J. E. Daniel Meron, za ICEJ CR vystoupil Radek Hejret a Daniel Žingor a zástupci Židovské obce v Brne. Moderoval Petr Brod.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém pořádá každý měsíc zajímavé akce, besedy a diskusní pořady s tématikou blízkou Izraeli a soužití komunit a národů na Blízkém východě.

Máte-li zájem o knihu Tanky, které zachránily Izrael autora Avigdora Kahalaniho, je možné ji objednat a zakoupit v KKL-JNF.

 

Izrael-a-my-4.jpg  Izrael-a-my-2.jpg  Izrael-a-my1.jpg